
Aj futuristické a bláznivé…
18. decembra 2024
Na štedrovečernom stole nesmie chýbať pohár s čistou pitnou vodou!
18. decembra 2024Kvalita a zdravotná bezpečnosť pitnej vody a dôsledné čistenie odpadových vôd pod drobnohľadom laboratórií
Vieme, čo sa deje s ochutenou?
V predchádzajúcej časti nášho čitateľsky obľúbeného seriálu Ostro sledovaná voda venovanému práci vodohospodárskych laboratórií sme sa podrobnejšie zaoberali témou pohára s vodou zabudnutého na stole. Stalo sa to asi takto: Ráno sme sa ponáhľali do práce, narýchlo sa naraňajkovali a pohár s čistou pitnou vodou z vodovodu, ktorú sme ešte chceli vypiť tesne pred odchodom z domu, zostal nedotknutý na stole. Po návrate domov sme rozmýšľali, či tú vodu možno ešte vypiť. Alebo ju radšej vyliať do výlevky či poliať ňou muškáty na okne?
Odpoveď odborníkov na kvalitu a bezpečnosť pitnej vody znela: Voda z vodovodu neobsahuje bielkoviny ani cukry, takže nemá prečo sa bez vonkajších vplyvov pokaziť a ani exspirovať ako iné potraviny alebo sladené nápoje. Zabudnutá voda v pohári sa však môže kontaminovať znečisťujúcimi látkami – cca po ôsmich hodinách strávených v práci a na ceste z práce a do práce už hrozí vzdušná kontaminácia jednak prachom, baktériami a môže sa tiež stať, že tam spadne neželaný drobný hmyz.
Svetlo a teplo sú významným faktorom pre rast a rozmnožovanie mikroorganizmov vo vode a tak sme konštatovali, že trvanlivosť vody závisí od podmienok, v ktorých sa skladuje. Po vypití odstátej vody ponechanej na stole sa nám naozaj nemusí nič stať, ale ak je to možné, radšej si do pohára napusťme čerstvú vodu a tou odstátou polejme muškáty na okne. Potešia sa.
Ale čo ak táto voda bola niečím ochutená? To už je iný level.
Chuť je subjektívna
Na tému ochutenej vody hovoríme s odborným garantom nášho seriálu Ing. Natašou Riganovou, vedúcou útvaru chemicko-technologických činností Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), a.s., Košice, a s jej dvomi kolegami, a to s technickým pracovníkom – chemikom RNDr. Silviou Švecovou a technickým pracovníkom – technológom Ing. Milanom Závodníkom.
Hlavným dôvodom, prečo nie je osladená voda zdravá je to, že jej sladením zvyšujeme príjem cukru, čo môže viesť k celému radu zdravotných problémov.
Sú ľudia, ktorým čistá pitná voda z vodovodu vraj nechutí a tak si ju dochucujú naozaj všeličím. Pridajú napríklad pár kvapiek z citróna alebo octu, cukor, ovocný sirup, rôzne umelé prichucovadlá, sladidlá a šumienky vrátane obľúbených šumivých tabliet s kyselinou askorbovou (vitamín C) a podobne. Odborníkov na kvalitu pitnej vody sa pýtame, či je vôbec potrebné prichucovať čistú pitnú vodu z vodovodu? Hovorí sa predsa, že čistá je najzdravšia!?
N. Riganová: Slovensko sa môže pochváliť jednou z najkvalitnejších pitných vôd v Európe. Ako zdroje pitnej vody sú využívané podzemné zdroje, ale aj niektoré povrchové s vysokou kvalitou, ktoré je potrebné len hygienicky zabezpečiť, aby bola zaistená zdravotná bezpečnosť pitnej vody. Nič to ale nemení na skutočnosti, že pitná voda z verejného vodovodu je zdravotne bezpečná, neobsahuje žiadne látky, ktoré v určitých množstvách alebo koncentráciách predstavujú riziko ohrozenia zdravia ľudí a spĺňa všetky podmienky na ňu kladené.
S. Švecová: Je ťažké vyjadrovať sa k chuti, keďže chuť je subjektívna, pretože každý človek reaguje na jednotlivé podnety rozdielne. Niekomu sa môže polievka zdať presolená a niekto si tam ešte dosype lyžicu soli. Veľa ľudí dochucuje vodu nielen z toho dôvodu, že im čistá voda nechutí, ale sú ovplyvnení napríklad reklamami. Na trhu možno nájsť množstvo rôznych príchutí z ktorých sa nás každá jedna snaží presvedčiť, že je pre nás tá správna. O ich vplyve na naše zdravie sa už však nehovorí.
M. Závodník: Hlavným dôvodom, prečo nie je osladená voda zdravá je to, že jej sladením zvyšujeme príjem cukru, čo môže viesť k celému radu zdravotných problémov. Vráťme sa ale k pitnej vode. V závislosti od miestnych geologických podmienok dodávame vody rôzneho zloženia. Pre príjemnú chuť pitnej vody je potrebné, aby bola zabezpečená optimálna koncentrácia jej anorganických zložiek (od 150 mg/l do 400 mg/l). O dobrú chuť vody sa stará optimálny látkový pomer medzi vápnikom, horčíkom a koncentráciou hydrogén uhličitanov, síranov a chloridov. Vyššia koncentrácia horčíka a síranov zapríčiňuje horkú chuť, pričom vyššia koncentrácia chloridov a sodíka sa postará o chuť slanú.

Novodobá droga?
N. Riganová: Pitná voda je odporúčaná ako najlepšia forma pitného režimu, má vlastnosť detoxikovať organizmus a naviac stačí len „otočiť kohútikom“ a je stále k dispozícii čerstvá a zdravá. Naproti tomu konzumácia sladených nápojov zaťažuje telo nežiadúcimi látkami a vážne sa podieľa na civilizačných ochoreniach.
S. Švecová: Problémom pri tých módnych ochucovaných a prifarbovaných vodách je obsah rôznych konzervačných látok a farbív, ktoré nášmu telu neprospievajú! Väčšina dochucovadiel obsahuje vysoké množstvo cukru a cukor sa v súčasnosti považuje za novodobú drogu. Pravidelné pitie ochutenej vody zbytočne zvyšuje energetický príjem a môže viesť k nadbytočným kilogramom. Problémom je aj to, že ak si človek zvykne na sladkú chuť nápojov, už mu nechutí „obyčajná“ voda. A pritom pitná voda je odporúčaná ako najlepšia forma pitného režimu!
M. Závodník: Na chuť pitnej vody má vplyv veľa kvalitatívnych faktorov, ktorých rôznorodý pomer je z hľadiska dodržania legislatívnych limitov v dodávanej pitnej vode v absolútnom poriadku. Aj keď pitná voda nemá vždy optimálnu kombináciu zložiek a tiež vnímanie chuti každého človeka je iné, jej pitie je vždy zdravšou voľbou. Chcem ešte doplniť, že pre osviežujúci chuťový zážitok by sa teplota vody mala pohybovať v rozmedzí 8 až 12 °C.
Citrón, mäta, uhorka
M. Závodník: Dodržiavanie zásad hygieny vody a potravín je doma rovnako dôležité ako v reštaurácii, maloobchode či v továrni na potraviny, pretože neexistuje žiadny okamžitý, zdôrazňujem okamžitý spôsob, ako zistiť, či sú potraviny vrátane nápojov kontaminované.
N. Riganová: Pri ochutenej vode zaváži to, čím je ochutená, či ide o prifarbovanú a dochucovanú vodu cukrom a umelými sladidlami, lebo tie síce predlžujú jej trvanlivosť, ale okrem iného tam môže dôjsť k senzorickým zmenám. Ak je voda ochutená prírodnými látkami ako napríklad citrón, mäta, uhorka a podobne, potom dochádza k rýchlemu rozkladu organických látok a zmene kvality vody celkovo. Ťažko si dá niekto pohár takejto vody po celodennom státí.
S. Švecová: Ani ja osobne by som ochutenú vodu, ktorá dlho stála a môže byť živnou pôdou pre baktérie a plesne, už nepila! A neodporúčam to nikomu. Lepšie je napustiť si z kohútika vždy čerstvú vodu!
M. Závodník: Mikroorganizmy, vírusy a parazity nachádzajúce sa v potravinách môžu pri ich premnožení spôsobiť až otravu. Preto aj ja dlhšie odstátu ochutenú pitnú vodu radšej vylejem.
Úžasná tekutina
Všetci traja oslovení odborníci na problematiku kvality a zdravotnej bezpečnosti pitnej vody sa zhodli v tom, že je to najzdravší a ničím nenahraditeľný nápoj! Je to úžasná tekutina, má zloženie, ktoré je ľudskému telu prospešné a môžeme jej piť neobmedzené množstvo. A netreba ju ničím prichucovať, žiadnymi sladidlami, šumienkami, octom a podobne a už vôbec nie nahrádzať lákavými nápojmi z obchodov! Naše telo potrebuje vodu a nie voňavé farbivá a sladidlá! K tomu, že voda je úžasná, sa vrátime aj v ďalšom vydaní Vodárenských pohľadov. Z hľadiska jej chuti je podstatné aj jej pH, ktoré by sa malo pre príjemnú chuť pohybovať v hodnote medzi 6,5 až 7,5. Ale o tom až nabudúce!
(fur.)