
Európanov čoraz viac ohrozujú povodne, kruté suchá a choroby prenášané vodou!
12. marca 2014
Letné horúčavy: Zanedbaný pitný režim môže skončiť fatálne!
28. apríla 2014Pohár zabudnutý na stole…

Mnohí z nás si ráno, keď sa chystajú do práce, napúšťajú vodu do pohára, aby sa ešte napili tesne pred odchodom z domu. Vtom ale pozrú na hodiny a už aj utekajú! Pohár s vodou zostal nedotknutý na stole. V našom čitateľsky obľúbenom seriáli Ostro sledovaná voda venovanom práci vodohospodárskych laboratórií sa dnes pristavíme pri otázke, čo sa deje s vodou v pohári, ktorú necháme dlhšie, hoci aj niekoľko hodín stáť na stole… S odborným garantom seriálu Ing. Natašou Riganovou, vedúcou Útvaru chemicko-technologických činností Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), a.s. Košice a s jej kolegom, technickým pracovníkom – technológom Ing. Milanom Závodníkom sme tému načali tým, že aj jedným dúškom sa dajú preniesť milióny baktérií.
- Povedzme, že po ôsmich – deviatich hodinách prídeme z práce domov a je tu dilema: Môžeme sa napiť tej vody, ktorá tak dlho stála v pohári na stole? Alebo ju radšej vyliať či poliať ňou muškáty na okne? A ozaj, ako kvalitu a zdravotnú bezpečnosť vody, ktorá stála niekoľko hodín v pohári na stole, ovplyvňuje to, či je leto alebo zima, a ak je zima, či je daná miestnosť vykurovaná a či na ten pohár s vodou priamo svietilo slnko?
N. Riganová: Pitná voda musí byť zdravotne bezpečná a nesmie predstavovať riziko ohrozenia zdravia ľudí. Ak necháme pohár s vodou stáť otvorený celý deň, nemôžeme ešte tvrdiť, že je nebezpečná, ale po ôsmich hodinách určite už hrozí vzdušná kontaminácia jednak prachom, baktériami a môže sa tiež stať, že tam spadne neželaný drobný hmyz. Vlhké prostredie je ideálne pre rozmnožovanie baktérií. Aj jedným dúškom sa môžu preniesť milióny baktérií z úst do pohára, kde sa ďalej množia, čo voľným okom samozrejme nevidíme. Svetlo a teplo sú ďalším faktorom pre rast a rozmnožovanie mikroorganizmov. Taktiež dlhodobým státím vody môže dôjsť k zmene jej senzorických vlastností, najmä chuti. Voda v otvorenom pohári môže absorbovať plyny zo vzduchu, najmä oxid uhličitý a tým sa mierne zmení rovnováha pH a aj chuť vody. Pri dezinfikovanej chlórovanej vode dlhodobým státím dôjde k vyprchaniu chlóru, čo tiež môže trochu zmeniť jej chuť. Ak sme zvyknutí piť čerstvú vodu, je lepšie si naliať stále novú než piť dlhodobo odstátu. Ale ak má niekto výhrady k chlórovanej vode a necháva ju kvôli tomu stáť, potom by ju mal uchovávať v čistej, sklenenej, vzduchotesnej nádobe mimo pôsobenia slnečného žiarenia a zdrojov tepla.
M. Závodník: Voda neobsahuje bielkoviny ani cukry, takže nemá sa prečo bez vonkajších vplyvov pokaziť a ani exspirovať ako iné potraviny alebo sladené nápoje. Zabudnutá voda v pohári sa však môže kontaminovať znečisťujúcimi látkami, ktoré sú na stenách pohára alebo poletujú v miestnosti, čo môže spôsobiť, že pitie zabudnutej vody v pohári nie je bezpečné. Môžeme povedať, že trvanlivosť vody závisí od podmienok, v ktorých sa skladuje.
- A aký vplyv na ten zabudnutý pohár vody na stole má resp. môže mať to, či je daná miestnosť pravidelne a dôkladne vetraná alebo nie je často vetraná a môže byť plná choroboplodných zárodkov?
N. Riganová: Tak ako je už vyššie spomínané, pri otvorenom pohári s vodou hrozí vzdušná kontaminácia aj baktériami, čiže živými organizmami s určitými nárokmi na prostredie, v ktorom sa im optimálne darí. Svetlo a teplo sú dôležitými faktormi pre rast a rozmnožovanie mikroorganizmov. Ale aj keď zabudnutý pohár vody po celom dni nemusí chutiť dobre, je nepravdepodobné, že by niekomu hneď takáto voda spôsobila ochorenie.
M. Závodník: Voda je najbežnejšie rozpúšťadlo a s čím príde do kontaktu, to rozpúšťa a do seba prijíma. K potencionálnej kontaminácii môže dôjsť aj počas krátkeho kontaktu so znečistením. Vystavená vnútornému ovzdušiu a slnečnému žiareniu sa voda môže kontaminovať prachovými časticami, baktériami a iným znečistením, ktoré môže spôsobiť jej nepríjemnú chuť alebo zápach a potenciálne spôsobiť, že pitie zabudnutej vody v pohári už nebude bezpečné!
Voda v otvorenom pohári môže absorbovať plyny zo vzduchu, najmä oxid uhličitý a tým sa mierne zmení rovnováha pH a aj chuť vody.